Når visitkortet bliver fyldt med nye titler

“Lunderskov RUNNERS er et løbefællesskab hvor vi skal have det sjovt. God motion skal være sjovt og vi skal motionere sammen, følges ad og passe på hinanden. Det handler ikke om, at kunne løbe langt eller hurtigt; men om alsidighed og variation i træningerne.”

Ovenstående er min indledende tekst på min velkomstside til Lunderskov RUNNERS – som er et løbefællesskab jeg har skabt i foråret 2021, for at få flere i lokalområdet til at snørre løbeskoene, med rod i DGIs “Bevæg dig for livet” initiativ.

Om at finde din indre passion

Tilbage i efteråret 2020, var jeg på en tre-dages workshop, hvor øvelsen var at finde ind til ens indre passion – eller rettere, den person man ikke kan lade være med at være. Det stod ret tydeligt for mig, at jeg ikke kun har en passion for at løbe; men også har en indre passion for at hjælpe andre – noget jeg på daværende tidspunkt ikke havde udlevet – af mange forskellige årsager; men primært dårlige undskyldning for mig selv, som “det kan jeg da ikke finde ud af” og “det har jeg da ikke tid til”.

Et nyt fællesskab ser dagens lys

Første skridt for at afmystificere “det kan jeg da kan ikke finde ud af” var da jeg i april 2021 påbegynde DGI&DAF løbetræneruddannelsen, og inden sommerferien tog jeg modul 1 og 2, og modul 3 har jeg taget efter sommerferien. Et fantastisk fundament var skabt, som gav mig en teoretisk og praktisk indsigt i at træne andre, og sammenholdt med min egen erfaring som løber, følte jeg mig langt bedre rustet til at starte et løbefællesskab op, som var min primære bevæggrund for at tage løbetræneruddannelsen.

Den 19. maj 2021 havde jeg min første dag som løbetræner og vært i Lunderskov RUNNERS, hvor 11 løbere valgt at møde op. En fantastisk aften, og et nyt fællesskab var skabt, hvor vi fik løbet, leget, grinet, svedt og havde det sjovt sammen. Henover foråret og sommeren kom flere løbere til – både nye løbere og erfarne løbere, og jeg blev klogere på hvilken træning der fungerede og var motiverende. En god læringsproces var igang og et nyt lokalt løbefællesskab var skabt.

Fastholdelse af løbere

Henover efteråret faldt tilslutningen til fællesskabet langsomt – der kom mellem 5 og 10 løbere til de to ugentlige træninger; men i takt med at det blev mørkere og koldere, faldt tilslutningen til et minimum, og jeg måtte enkelte gange aflyse træningen pga. for få deltagere.

Jeg var løbet ind i den samme udfordring som mange foreninger og fællesskaber står med, nemlig fastholdelse af medlemmer, og løbeforeningerne og fællesskaberne er måske særlig udfordret, da løb er en motionsform som 76% dyrker alene og først og fremmest selvorganiseret (Kilde: Danskernes bevægelsesvaner og motiver for bevægelse, Syddansk Universitet, 2021).

Den faldende tilslutning fik mig dog ikke til at kaste håndklædet i ringen – tværtimod; men jeg måtte også acceptere der skulle der måske skulle noget andet og mere til; noget mere struktur, da “det hyggelige selskab” ikke var nok til at fastholde løberne på de ugentlig fællestræninger; men inden jeg kom så langt, så fik jeg i slutningen af november idéen om at lave et lille lokalt løb nytårsaften.

Fra idé til handling

Heldigvis er der ikke så langt fra idé til handling nogle gange, så i slutningen af november lavede jeg en ny Facebook gruppe – Lunderskov Nytårsløb – og slog op at jeg den 31. december kl. 10.00 arrangerede et løb med ruter på 3, 5 og 10 kilometer. 

De to første dage meldte 48 personer sig til, og i løbet af en uge var der over 100 tilmeldte. Langt, langt over hvad jeg havde turdet håbe på, og hvad jeg troede skulle være et lille løb med nogle få sponsorer og deltagere, blev pludselig til et langt større arrangement med startnummerproduktion, medaljedesign og produktion, online markedsføring, kontakt til sponsorer og myndigheder, lodtrækningspræmier til deltagere, (delvis) tidstagning, rutemarkering og alt hvad der hører til for både at gøre et løb attraktiv og få det til at fungere for alle deltagere.

14 dage før løbets afholdelse måtte jeg med 300 tilmeldte lukke for yderligere tilmeldinger, både af hensyn til sponsorerne og ift. den myndighedsgodkendelse jeg havde søgt, og eftersom jeg selv stod for afviklingen af løbet (med hjælp fra familien), så var 300 deltagere vist også tilpas mange mennesker at skulle holde styr på.

Dagen oprandt, og regnen væltede ned da jeg kl. 6.30 med pandelampe var ude for at se om rutemarkeringerne stadig stod jeg satte dem op dagen inden. Det var med spænding jeg ventede på at klokken blev 10 for at få løbet skudt igang, hvor 260 deltagere havde trodset vejret, og stillet til start. 

En succes var i hus, og en ny tradition med et lokalt nytårsløb var måske skabt. I hvert fald var tilbagemeldingerne efter løbet positive, og med alt den læring jeg har fået som løbsarrangør, så kunne det være spændende at gøre det igen; og gøre brug af de erfaringer jeg har fået undervejs. Som en talemåde siger, så er intet umuligt for den som bærer viljen i hjertet.

Når visitkort bliver fyldt med nye titler

Hvor året startede som (skadet) løber, så kunne jeg i løbet af året tilføje løbetræner, løbevært og løbsarrangør på mit visitkort. En ny rejse var begyndt, og jeg er slet ikke slut endnu.

For at få sparket gang i byens løbere i 2022 – og specifikt dem der gerne vil igang med at løbe, så er jeg gået i planlægningsfasen på at starte et “Lær at løbe 5 kilometer på 12 uger” hold til foråret. Det glæder jeg mig til, og med over 30 tilkendegivelser, så lader det til at kan vejen frem til at få flere nye i løbeskoene.

Hvis du går med en spirende løbevært, løbetræner eller arrangør af et lokalt løb, så er mit råd kun et: SPRING UD I DET. Du vil være med til at gøre en større forskel for andre, få flere til at være aktive, og oplevelser der følger med er det hele værd.

Hvis du vil have opdateringen om nye indlæg, så følg min Facebook side eller følg mig på Instagram

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.