Nu er der ingen vej tilbage! Jeg har tilmeldt mig mit første halvmaraton – HCA Halvmaraton i Odense den 1. oktober. Med over 3 måneder til løbet, kan jeg holde fast i den gode træningsperiode jeg er inde i, og få det maksimale ud af min forberedelse op imod mit første officielle halvmaraton.

Det har været super fristende at tilmelde mig et løbe tidligere på sommeren, for der er langt til 1. oktober. Jeg vil forberede mig maksimalt, og være tro mod mine træningsprincipper som kræver et 12 uger strukturet halvmaratontræning hen mod mit første halvmaraton. Så derfor bliver det i et efterårsløb hvor jeg skal have min debut på de 21 kilometer.

Du er super sej

Da jeg tilmeldte mig HCA Halvmaraton gjorde Facebook det ret hurtigt “officielt” bland mine FB venner at jeg skal løbe den 1. oktober, hvorfor jeg skrev et kort indlæg på min privat Facebook side, for også at fortælle om min løbeblog og de andre sociale medier (Facebook og Instagram) hvor jeg med min enrunner profil er repræsenteret. Det afstedkom mange positive kommentarer, som jeg blev super glad for.

Mange af de positive kommentarer gik på at jeg var “sej”:

Du er super sej
Sejt!
Du er sgu sej
Du har nu altid været meget målrettet og er stadig mega sej

Efterføgende har jeg tænkt over det, for jeg ser mig ikke som sej, eller ser det som sejt at have en målsætning om at løbe et halvmaraton. Lidt sat på spidsen så vil jeg vove den påstand at en stor del af den danske befolkning mellem 20 og 50 år – som er i en nogenlunde fysisk form og dyrker motion jævnligt – ville kunne gennemføre et halvmaraton. Ikke i en fantom tid, ej heller løbe alle 21 kilomenter, men at komme fra start til mål vil være mulig for rigtig mange danskere.

I 1975 var kun 2 % af danskerne, der løb jævnligt. I 2011 løb mere end 30 % af de voksne i Danmark, hvilket svarer til, at 1,3 millioner voksne danskere jævnligt løber en tur. Løb er sammen med styrketræning den mest populære motionsform blandt voksne. Ifølge rapporten “Danskernes motions- og sportsvaner 2016” dyrker 30 procent af den voksne danske befolkning styrketræning, mens 29 procent løber.

Taget den store mængde danskere der løber i betragtning, så syntes jeg det er fedt at folk stadig ser der som ekstraordinært – kald det sejt– at træne henimod et halvmaraton. Jeg træner ikke fordi det er sejt. Jeg træner fordi jeg syntes det er fedt at løbe, fedt at være målrettet, fedt at komme ud i den friske luft og fedt at mærke den glæde og motivation som løb giver mig. At nogen syntes det er sejt, er bare fedt – og helt OK med mig 🙂

Hechmann Running virker for mig

Jeg er i fuld gang med Hechmann Runnings grundtræning – pt. 3 gange løb om ugen (ialt 25-30 km). Samtidig supplerer jeg mit løb med styrketræning. Om et par uger begynder jeg den strukturede halvmaraton træning – et 12 ugers halvmaratonprogram hvor der kommer større fokus på intervaller og tempoløb. Jeg kan tydelig mærke at træningen gør mig til en stærkere løber, og det fungere rigtig godt for mig at fokusere meget på fedtforbrænding og udholdenhed, da langt størstedelen af mine løbeture foregår i hvad der kan kaldes et behageligt løbetempo. Så slut med “tonsetræning” og slut med kun at have fokus på løb. Løb skal også kombineres med styrketræning.

I sidste uge deltog jeg i et 9,1 km løb, som blev gennemført med en gennemsnitspace på 5:21. Sluttiden blev 48:42. Min nuværende anaerobe tærskel (AT) er mellem 5:20 og 5:30, så de 5:21 ramte meget godt min nuværende form og styrke.

Hvis jeg kigger et år tilbage, så løb jeg mine korte ture (3-5 km) med en cirka samme pace som min nuværende AT, men når der kom mere distance på (5-10 km), så faldt min pace voldsom, og jeg løb ofte med en pace mellem 6:15 og 6:45 – jeg havde simpelthen ikke den udholdenhed der skulle for at jeg kunne holde den samme pace i mere end 30 minutter. Det har min nuværende træning helt sikker ændret på.

Hvordan oplever du andres syn er på at du løber? Ser din omgangkreds dig også som sej, eller fatter de ikke at du gider bruge tiden på at løbe? Smid gerne en kommentar.

Hvis du vil have opdateringen om nye indlæg, så følg min Facebook side eller følg mig på Instagram.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.