Spilder man sin tid med ustruktureret træning?

Trænet eller utrænet?

I 2017 gennemførte over 8.800 deltager Lillebælt Halvmaraton, og den der kom sidst over målstregen gennemførte på 3 timer og 24 minutter. Vinderen kom over målstregen på omkring en tredjedel af tiden.

Sat lidt i perspektiv så forsøgte tre maratonløbere tidlig lørdag morgen (6. maj 2017) på Monza banen i Italien at bryde 2 timers grænsen for et maraton. Det lykkedes ikke helt, men Eliud Kipchoge løb de 42,195 km på imponerende 2 timer og 25 sekunder (2:00:25). En gennemsnitpace på 2:51. Respekt.

Lige så meget respekt jeg har for Kipchoge, lige så meget respekt har jeg for alle dem som gennemførte Lillebælt Halvmaraton. For mange har det sikkert budt på utallige kilometer på landevejene, for at nå dertil hvor de er nået, hvor andre blot stiller op og gennemfører – helt utrænet.

Hvad der fungerer for mig, fungerer måske ikke for dig

Jeg hælder til den del af løbekulturen hvor struktureret træning fungerer bedst. Jeg har svært ved “blot” at løbe uden at vide at jeg gør det med et formål. Mit formål om at blive en bedre løber. Derfor bruger jeg også tid på styrketræning, core- og bentræning.

Under over selve nydelsen ved at være ude i naturen, nydelsen ved at komme træt hjem fra en løbetur, så er min nydelse også at føle at der er fremskridt i mit løb. Fornøjelsen at vide, at hvis jeg følger et struktureret træningsprogram, så er sandsynligheden for at jeg bliver mere udholdende og hurtigere langt større til stede, end hvis jeg blot løb “som vinden blæste”. Det er det som fungerer for mig; men måske ikke for dig.

En sur pligt?

En ting der er rigtig vigtig, er at det ikke må blive en sur pligt at følge et træningsprogram, og blive en slave af programmet. Det må ikke være en ydre påvirkning der gør at man træner struktureret, det skal være den indre påvirkning – lysten, ellers er det bare et spørgsmål om tid inden motivationen forsvinder, og skoene ender bagerst i skabet.

I dag var jeg på ugens lange løbetur – en 60 minutters løbetur. Ligesom jeg i sidste weekend løb 60 minutter, og forrige weekend bød også på 60 minutter. Ruten og vejret har været forskellige de tre gange, så masser af afveksling. Selvom tiden ikke var et fokuspunkt (turene skulle løbes i langsomt tempo ifølge mit træningsprogram), så sluttede jeg dagens træning af med en følelse af at der var mere i benene. Følelsen af fremskridt. Dejlig fornemmelse.

Vil du være en bedre løber?

Hvis du har et ønske om at blive en bedre løber, så kan jeg kun anbefale at træne struktureret – det gælder både løb og supplerende træning. Det virker for mig – ligesom det virker for tusindvis af andre.

Hvis du “blot” ønsker at komme ud at løbe et par gange om ugen, høre fuglene synge eller mærke vinden i håret – så respekt for det. Vi behøver ikke snakke om de positive indvirkninger løb har ift. livskvalitet og vores kredsløb. Det ved alle vist. Så løb bare.

Tre gode råd til et succesfuldt træningsprogram

 
1.
Find et træningsprogram der passer til dit tidsforbrug og ønsker om det mål du vil opnå. Der er masser af træningsprogrammer at vælge imellem. Det bugner typisk af forskellige træningsprogrammer om foråret; men vær kritiske i dit valg af program. Intet kommer af sig selv 🙂 Jeg træner selv efter Hechmann Running principperne, som bygger på udholdenhed og intensitet – masser af langsomme løbepas.

2.
En af de ting jeg har skulle lære, er at være meget tålmodig, og ikke øge hastighed og distance samtidig. Min skadeshistorik de seneste par år, så har jeg lært at det tager tid at vænne sener og led til den store belastning løb er. Så vær tålmodig og byg langsomt hastighed og distance op. Endnu bedre er det også at supplere med styrketræning af dine led. Jeg har i vintermånederne brugt mange timer i træningscentret på at styrke min core, ben og knæ. Overvej det som supplement til din løbetræning.

3.
Lyt til din krop. Lige meget om du følger din træning slavisk, så lyt altid til din krop. Hvis du oplever en ømhed som er stigende i dagene efter en løbetur, så træner du måske alligevel for hårdt. Husk der er forskel på træthed og ømhed. Trætheden bør hurtig fortage sig, mens ømheden varer ved. Selv har jeg døjet en del med knæproblemer, som jeg har skrevet et blogindlæg om

 

Man kan få succes med ustruktureret træning

Et helt andet råd er at engagere dig med en personlig løbetræner. En som kan lave en individuelt program, som passer dine ønsker, skadehistorik, ønsker om tidsforbrug og mål. Ligeledes giver det rigtig meget motivation at finde nogle at træne sammen med, hvad enten det er naboen, ægtefællen eller i et løbefællesskab.

Afslutningsvis vil jeg lige vende tilbage til overskriften “Spilder man sin tid med ustruktureret træning?”. Det korte svar er NEJ.

Træning vil (tør jeg godt konkludere) aldrig være spild af tid. Der er så mange positive effekter ved motion og træning, at det aldrig vil være spild. Måske er ens træning ikke effektivt, måske kan det optimeres, måske kan udbyttet blive meget større hvis man træner struktureret; men spild af tid? Nej.

Vinderen af Copenhagen Maraton i 2012, Martin Parkhøi, har aldrig trænet særlig strukturet. Han har aldrig løbet et intervalløb, aldrig lavet coretræning eller lavet udstrækning. Hans træning bestod hovedsagelig i at løbe til og fra arbejde hver dag. Han var, som han selv udtrykker det, en lystbetonet løber. Alligevel vandt han CPH Maraton i 2:24:49. Du kan høre Martins egen historie her.

Hvordan strukturer du din træning? Træner du uden nogen form for struktur, eller følger du også et fast træningsprogram? Skriv gerne en kommentar om din erfaring.

Hvis du vil have opdateringen om nye indlæg, så følg min Facebook side eller følg mig på Instagram.

Indlæg redigeret 07.03.2021

One Comment

  1. Jeg løber efter et program hentet fra CPH Half :-). Det er program 2, der vel kan kaldes et program for let øvede løbere. Det er tiltænkt dem/os, der kan løbe 10 km og nu vil “opgradere” til HM :-).

    Jeg træner mandag, onsdag og fredag, lørdag eller søndag. Det er med 5 km hver mandag, hvor onsdag og weekend varierer noget mere. Programmet topper med 18 km som det højeste inden selve løbet. Det er krydret med lidt intervalløb her og der + forskellige tempi.

    Jeg sætter pris på at have et rimelig fast program, så jeg ikke skal tænke for meget over det hele. I løbetøjet og på landevejen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.