Slip af med dine knæproblemer – 5 gode tips

Av mit knæ.

Det var med en smule spænding og nervøsitet at jeg efter 73 dages løbepause fik løbeskoene på igen, og begav mig på min første løbetur i 2017.Den 31. december løb jeg min seneste tur. De seneste par måneder har stået på styrke-, core-, ben- og specielt knætræning, mens løbeskoene har været i vinterhi. Som I har kunne læse i Jeg-løber-ikke-løbeblog og Jeg-løber-ikke-løbeblog” – del 2 så blev jeg sammen med min fysioterapeut i starten af 2017 enig om at jeg skulle holde 100% løbepause for udelukkende at fokusere på at komme af med mine knæproblemer, og få knæet scannet. Jeg ville også gerne være sikker på at jeg ikke forsøgte at træne problemerne væk, hvis det viste sig at noget helt andet var galt.

Efter at MR scanning ikke viste nogen konkrete problemer, har jeg konsulteret Løbeklinikken for at få lavet en grundig undersøgelse af mit knæ, løbestil, landing, etc. Flemming fra Løbeklinikken har sammensat et program til mig, som jeg nu følger i 3 uger, med en forventning om at jeg (på sigt) helt kan træne mine knæproblemer væk. Jeg ville ikke komme ind på hvilke specifikke øvelser jeg har fået, da det vil variere fra person til person – skade til skade, men jeg har 5 tips til dig som døjer med knæproblemer.

Slip af med dine knæproblemer – 5 gode tips

  1. Hold pause. Når knæet gør ondt så er det kroppens måde at fortælle at noget ikke er som det skal være. Det nytter sjældent at overhøre kroppens signaler. Det er ikke ensbetydende med at du så skal smide dig på sofaen istedet; men at blive ved at at løbe med et knæ der gør ondt, er en dårlig løsning. Hold pause, eller som et minimum reducer dine kilometer på landevejene.
  2. Lyt til specialisterne. Jeg ventede lang tid inden jeg konsulterede en fysioterapeut, som fik sat det rigtige fokus på mine knæproblemer. Det var ikke det rigtige at gøre. Hvis jeg meget tidligere havde fået en fysioterapeut ind over – og fået den rigtige diagnose, så kunne jeg måske været sluppet meget lettere igennem min skadesperiode.
  3. Styrke, styrke, styrke. Det er blevet meget tydelig at løb for mig ikke kun handler om at trække i løbeskoene og løbe en tur. Hvis jeg vil holde mig skadesfri, så kræver det styrke-, core-, ben- og for mit vedkommende også knætræning. Jeg har de seneste 2 måneder lavet styrkeøvelser 3 gange om ugen, og det har helt sikkert haft en positiv indvirkning. Få hjælp til at få lavet et program der passer dine behov og den tid du har til rådighed.
  4. Masser af tålmodighed. Når man først er blevet skadet, så er det super demotiverede ikke at kunne lave det man allerhelst vil, og det kan være rigtig svært at vente på at man bliver sin skade kvit. Men det kræver tålmodighed, masser af tålmodighed. Jeg har mange gange i de seneste 2 måneder tænkt at jeg kunne da bare løbe en lille tur, men jeg vidste også at det ikke var en del af planen. Så jeg har holdt mig i skindet, og fokuseret udelukkende mine øvelser. Nu hvor jeg har løbet de første tre ture igen, er jeg egentlig positiv overrasket over hvor god min grundform er. Det kan tage lang tid at blive en skade kvit, så tålmodighed, tålmodighed og atter tålmodighed.
  5. Start stille op. Nu hvor jeg er begyndt at løbe igen, så er det sidste i verden jeg ønsker at min skade bliver forværret igen, eller jeg får en ny skade – så en stille opstart er nødvendig. Jeg startede med en løbetur på 3 kilometer i et stillet og roligt tempo, som jeg nu har øget til 5 kilometer. I kraft af at jeg har trænet i motionscenter de seneste par måneder, så er min fornemmelse af leddene godt kunne klare mere, men der er ingen grund til at forcere noget, så en stille og rolig opstart virker som det rigtige at gøre.

Blive knæskaden kvit

Der er helt sikkert andre og gode råd ifm. opstart efter en skade, som f.eks. at sætte sig nogle mål og delmål; men der er jeg slet ikke kommet til endnu. Min store mål for 2017 er at løbe mit første halvmaraton, og det mål har jeg stadig, men det bliver hverken Lillebælt Halvmaraton i maj eller Bestseller Århus City Halvmaraton i juni, men forhåbentlig er jeg klar til et halvmaraton en gang efter sommerferien eller i løbet af efteråret. Lige nu er fokus kun på at bliver knæskaden hel kvit, og få nogle kilometer i benene igen – samtidig med at jeg fokusere på øvelserne.

Hvis du – som mig – også har døjet med knæskader, hvad har så virket for dig, hvad har ikke virket, begik du (også) nogle klassiske fejl og ikke lyttede til kroppen? Smid gerne en kommentar og fortæl om din erfaring.

Rigtig god løbetur 🙂

PS. Smid også gerne et “like” på min Facebook side

One Comment

  1. Jeg ødelagde mit knæ da jeg var 10 år og lånte (stjal) min 3 år ældre brors cykel. Siden jeg kørte galt og hamrede knæet direkte ind i en kantsten, har mit højre knæ været til gene, når det kommer til at dyrke sport. Jeg var et stort fodbold talent og kunne ikke helt slippe det, men det gik galt hver gang. Efter 20 år på sofaen, begyndte jeg så at løbetræne. Gik egentlig meget godt i starten, men efterhånden som jeg kom længere og længere, begyndte smerterne i knæet at komme. Nåede at gennemføre mit første halvmarathon sidste år og holdt så en pause på 6 uger. Begyndte at træne igen og da jeg kom ud over de 12 km. begyndte smerterne så småt at vænne tilbage. Da vejret blev til det, så blev løb mixet med mtb kørsel og vupti, så forsvandt knæsmerterne på de længere løbeture. Så nu cykler jeg mindst en gang om ugen. Helst i skoven, men om sporet ikke er tørt, så tager jeg de bakker vi har i vores kvarter. Det virker åbenbart for mig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.