Bliv en meget bedre løber

Forbedre løbestil og effekt.

Igår havde jeg en træningssession med min løbetræner. Vi brugte omkring en times tid på at kigge på min nuværende løbestil, lavede øvelser jeg både kan bruge i opvarmningsfasen og kiggede på forskellige udstrækningsøvelser efter løb. Alt sammen med det formål at analysere og forbedre min nuværende løbestil og effekt, ift. kropsholdning, hofter, arme, landing, osv.

Jeg fik også vist nogle forskellige øvelser jeg kan bruge under mit løb, for både at få lidt afveksling ind, og samtidig styrke mine lægmuskler. Efter turen på løbebanen, brugte vi en time i motionscentret på at træne core. Jeg gennemgik – for mig – nogle nye og ret effektive core øvelser.

Forresten, min seje løbetræner hedder Daniel Sommerkorn. Tag et kig på hans hjemmeside, og hvis du har brug for en løbetræner, så kan jeg anbefale ham 🙂

Min løbestil

Daniel og jeg havde en god snak om min nuværende løbestil, og hans observation var den samme som min antagelse (og som min hustru har nævnt alt for mange gange) – jeg lander hårdt og på hælene.

Jeg har prøvet at løbe som en fjer, prøvet at forkorte min skridtlængde (og dermed øge min kadance), men har har ikke rigtig kunne mærke nogen forskel. Daniel optog en video af min nuværende løbestil (se billederne nedenfor), hvor det er meget tydelig at jeg er en hælløber. Tiden før at hele min fodflade rammer jorden er på videoen tre frames (billeder). Dette er det samme selvom jeg løber med kortere skriftlængde. Det ændrer sig ikke. Daniel så det med det samme, og tog udgangspunkt i det.

Tid til en ny løbestil

I forsøget på at ændre min løbestil ift. ikke at lande på hælen, men mere på mellemfoden, skulle jeg tænke på en ting – at sparke mere bagud. For at overgøre det, så skulle det føles som om jeg sparker mig selv bagi. Så fokus på at svinge benene mere bagud end foran kroppen.

Så det prøvede vi – og resultat (og følelsen) var helt anderledes. Nu rammer hele foden jorden i kun to frames (billeder) – se nedenfor. Ved at løbe på den måde er det næsten en umulighed at lande på hælen. Forskellen ser måske ikke ud af meget, men det føles helt anderledes, og jeg kan næste ikke vente med at prøve det i praksis på min næste løbetur. Der er (selvfølgelig) også andre ting jeg skal fokusere på, bl.a. mindste min kontakt-tid med jorden, og derved forbedre min fart. Ved at lande så meget på hælen som jeg gør, så bremser jeg nærmest mig selv – og det er jo ikke nogen speciel god idé i løb. Det viste Daniel mig også nogle øvelser til at træne.

Jeg er afgjort ikke midtfodsløber endnu, men det er en stort skridt i den rigtige retning at gå fra at lande på meget og hårdt på hælen til at lande på midtfoden – en mere naturlig løbestil.

Forhåbentlig vil ændringen til en mere naturlig løbestil – som ikke sker henover natten, men kommer langsomt – også have en positiv effekt på min knæ problem. Tiden vil vise det.

Mine nuværende løbesko (Saucony Omni 14) har 8 mm drop, så det er ikke fordi skoen “tvinger” mig til hællanding (som hvis der var 12 mm hældrop, hvor hællanding ofte vil være mere udpræget). Måske vil jeg dog næste gang løbeskoene skal skiftes, ende med en sko med mindre hældrop – det må tiden vise.

Der findes et utal af artikler om løbestil på nettet, midtfodsløb, pose running, etc. Så hvis du vil vide mere om de forskellige løbestil, så er det bare at gå igang med at søge. Ulempen er at man næsten kan blive mere forvirret jo mere man læser, da der er et utal af forskellige holdninger til korrekt løbestil. Jeg har haft fokus på hvad fungerer for mig – og det fungerer ihvertfald ikke at lande på hælen.

Ha’ en fantastisk løbe dag, og husk at nyd det. Smid mig en kommentar eller smid et like på min Facebook side.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.